Plakat: Pravila uporabe Chat GPT v podjetju

Vsaka nova tehnologija ima svoje prednosti in slabosti, in Chat GPT ni nobena izjema. Če ga pravilno uporabljamo, je močno orodje, če ga napačno uporabljamo, nam prinese težave in tudi kazni. Zato je pomembno, da znotraj podjetja razširimo neka osnovna pravila uporabe. Zato sem pripravil ta plakat, ki ga lahko natisnete in nalepite v pisarni. Spodaj si ga prenesite, če pa ga želite prenesti kot Canva template in ga urejati po svoje, pa uporabite to povezavo.

Osnovna pravila uporabe Chat GPT:

1. Ne pošiljaj osebnih informacij.

Pošiljanje osebnih informacij v Chat GPT krši več različnih zakonov, pa tudi dobre prakse zasebnosti. Saj veš, ne dajaj na splet ničesar, kar ne želiš, da bi drugi videli. Tvoji osebni podatki, osebni podatki zaposlenih ali kogarkoli drugega naj ostanejo pri tebi, razen če nisi popolnoma prepričan, da veš kaj delaš.

2. Ne pošiljaj zasebnih dokumentov strank/naročnikov.

Chat GPT sicer ne bo neposredno uporabil zasebnih dokumentov, ki mu jih pošlješ, lahko jih pa. Ni čisto jasno kaj se dela z informacijami, ki jih pošljemo Chat GPT, vemo pa, da se nekje uporabijo. Bodimo previdni, raje pošljimo manj, kot več.

3. Chat GPT navedi kot avtorja/avtorico.

Res je, ni človek, ampak, če je pomagal pri pisanju, ga moramo navesti kot vir. Če ni določeno drugače, je to Pri pripravi te vsebine je bil uporabljen Chat GPT. Zakonodaja tega sicer ne zahteva, je pa lepo.

4. Preveri vsako informacijo, ki ti jo da Chat GPT

Chat GPT se še vedno pridno laže oziroma halucinira. Podatke si izmisli in jih celo oblikuje tako, da izgledajo resnični. Zato preveri fakte, preveri informacije, letnice in vse ostalo, kar ti pove.

5. Chat GPT pozna le podatke do aprila 2023

Včasih nas na to sam opozori, pogosto pa ne. Njegove baze so se nehale polniti konec aprila 2023 in nič ne ve, kar se je zgodilo po tej letnici. Zna pa se dobro pretvarjati, zato vedno razmisli, kaj si ga vprašal/a.

6. Bodi spoštljiv do Chata, kot si do sodelavcev. 

Lepo je, če si prijazen, je nasvet, ki ga je vedno dobro uporabljati. Tudi če Chat GPT ne čuti, to ne pomeni, da smo lahko do njega/nje nesramni. To, kakšen si do drugih, pove več o tebi kot o drugih, zato bodi prijazen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Priporočeno

Spletni marketing

10 najpogostejših napak freelancerjev

Tokrat sem imel na roastu spet goste, Majo Voje in Tima Berceta, strokovnjaka marketinga in growth hackinga. Njun zadnji projekt https://postanifreelancer.si/ vam lahko pomaga, da končno zgradite

Preberi več

Ne zamudite novosti

Si se naučil/a kaj novega?
Če ja, mi dovoli, da ti pošljem naslednji članek kar na e-mail.