Vdrli so mi v spletno stran! Grozljivka! A je res?

Tisti, ki ste v prejšnjem tednu obiskali spletno stran, ste verjetno opazili, da so se namesto pametnih prispevkov prikazovala gola dekleta in fantje ter raznorazni načini bogatenja prek spleta. Ne, nisem preizkušal alternativnih načinov zaslužka, ampak so se nepridipravi odločili, da vdrejo v mojo spletno stran in jo zlorabijo za svoje namene. In tisti, ki ste mi pisali elektronska sporočila: če sem vas spregledal, se resnično opravičujem, kajti tudi e-pošta ni delovala, marsikdo je povedal, da je njegovo sporočilo izginilo. Zato mi prosim pišite znova. Prispevka je veliko in veliko je printscreenov. Če te zanimajo samo povzetki, pojdi na TL:DR.

Jaz sem počival na plaži, zraven mene M. in avtodom. Temperature so bile visoke in morje mrzlo, torej vse kot mora biti. In potem dobim tole:

Fantastično. Ni prvič. Ampak ker ni prvič, sem seveda mislil, da bomo lahko stvar hitro uredili. Kar z dopusta, na hitro na mobilnem internetu (ker wifija seveda ni bilo). Ker sem nazadnje, ko sem zbrisal celoten strežnik in vse spletne strani na njem (yep, I did it), seveda uredil redno arhiviranje spletnih strani in baz. Super, torej, klik, klik in bo. Klik, klik, klik, klik, klik, klik, klik, live chat support itd. – vraga bo. Seveda se zgodi, da ravno ta domena ni bila na seznamu domen, ki se arhivirajo. Ker seos.si je najmanj obiskana stran izmed vseh, nanjo pa res ne bo nihče vdrl. Dobar, bom zaključil dopust, s spletno stranjo pa se bom ukvarjal kasneje. Skrbelo pa me je nekaj drugega. In sicer koliko časa bo trajalo, da bo Google pogruntal, da so v spletno stran vdrli in da jo začel odstranjevati iz indeksa.

Zasvetila je moja SEO lučka in zanimalo me je, ali me bo Google umaknil iz indeksa ali pa morda slabše rangiral? Ali bom prejel opozorilo v Google Search Console in kako dolgo bo trajalo? Ko stvari popravim, ali bo Google to sam ugotovil, kdaj me bo začel znova rangirati in ali bom rangiral slabše, boljše ali enako? Do dneva, ko se vrnem z dopusta, pa tako ali tako ne morem ničesar storiti, ker bi moral stran postaviti na novo. Seveda sem še malo poskušal in stran popolnoma uničil. Do približno 12. septembra je tako stran ob vsakem prvem obisku uporabnika preusmerila na drugo stran, spletni naslovi (URL) pa so še obstajali. Po 12. septembru spletni naslovi prispevkov niso več obstajali, so pa lopovi na strani dodali tisoče drugih spletnih naslovov z najrazličnejšimi neprimernimi vsebinami.

Po vrnitvi z dopusta sem se torej nemudoma lotil ponovnega postavljanja spletne strani. Ok, priznam, najprej sem res moral pospraviti in umiti avtodom. Ugotovil sem, da bo z mojim znanjem najbolje, da spletno stran postavim na novo, ker pa je tako super, pa si zasluži svoje lastno gostovanje. Res ni treba, da je na najcenejšem gostovanju Hostgator v ZDA. Zakaj je ne bi prestavili v Slovenijo. Takšen je bil načrt, in to sem uredil v nedeljo 16. septembra. Pravzaprav je v nedeljo spletna stran delala bolj ali manj neokrnjeno na Hostgatorjevem strežniku (torej kot prej), v ponedeljek, 17. septembra, pa je začela delovati na Domovanju. Danes, 18. septembra, pa sem uredil še dodatne vtičnike za hitro delovanje spletne strani. Ok, to je časovnica mojega dela (aja, seveda sem se prej še oglasil na Policijski postaji Šiška in podal prijavo. Ker nikoli ne veš, policisti so bili prijazni in so vse uredili po predpisih). Tole pa je medtem delal Google. Pošiljal mi je sporočila, kot da šteje 16 let.

Po vrsti od spodaj navzgor:

10.9., torej en dan (ali dva) po vdoru, je Google ugotovil, da imam na spletni strani staro različico skripte za forume vBulletin, ki bi jo bilo treba nadgraditi. Ok, tukaj se je precej zmotil. Če si ogledamo vsebino, vidimo, da je vsiljene URLje z neprimerno vsebino razumel kot forum in predlagal, da ga nadgradim. Ok, konec koncev lahko to spregledamo, se mu je pač kolcnilo. Tukaj je še celotna vsebina sporočila:

Dva dni kasneje, torej 3 dni po vdoru, je Google poslal sporočilo, da je ugotovil, da je nekdo vdrl v spletno stran. Kar je zame presenetljivo hitro. V sporočilu sporoča, naj preverim, kje je shackana vsebina, in da naj jo odpravim. Ko jo odpravim, naj zahtevam ponoven pregled spletne strani (reconsideration request). O tem več kasneje, je pa najpomembnejša zadeva celotnega dotičnega prispevka. Tole je celotna vsebina sporočila:

Nato je postalo zanimivo. Google je pisal, da ne vidi več strani. Koliko in katere strani je tukaj mislil, ni jasno. Trenutno graf v GSC prikazuje, da je 9. 9. število strani 404 naraslo na 180, nato pa 16. septembra, torej ko sem stran popravil, naraslo do na 20.700. Spodaj sporočilo in graf, kot ga vidim danes.

Ok, nato je prišla nedelja, ko sem spletno stran postavil na novo in seveda (ne bodi len) prosil Google, naj znova preveri mojo spletno stran (reconsideration request) odloči, da ni več napadena ter naj jo začne znova prikazovati v iskalnikih. Kajti sedaj pa je spletna stran začela izgubljati tudi dobre uvrstitve v iskalnikih. Zanimivo, izgubila jih je le nekaj, vendar gre za tiste, ki so najbolj konkurenčne. Google me je z 20–30 mesta za ključne besede, povezane z »optimizacija za iskalnike,« izločil iz indeksa. Za vse ostale ključne besede sem padel nekaj mest, vendar nič tragičnega. 16. septembra sem torej poslal zahtevo, ki se zapiše tudi v GSC in jo lahko vidite spodaj.

Verjetno to ni najboljši reconsideration request, ki ga je Google kadar koli videl, lahko bi se malo bolj počutil, ampak po celem dnevu postavljanja spletne strani mi je zmanjkalo energije. Na kratko sem opisal, kaj se je zgodilo, kaj sem naredil in da sporočam, da je sedaj vse v redu. Sicer pa Google tako ali tako vidi, ali je to res ali ne. V preteklosti smo vedno svetovali, naj si človek vzame čas, ko piše to sporočilo in natančno opiše vse, kar je naredil, da je popravila spletno stran. Ampak zakaj bi upošteval lasten nasvet. Google mi je odpisal že dva dni kasneje:

sporočilo je precej splošno in ne pove natanko, kaj se je zgodilo in ali je Google ugotovil, da je spletna stran res čista, ampak ima vseeno pozitivno noto. Pove, da so spletno stran preverili in da so svoje mnenje o njej. Ok, sedaj pa rezultati. Zadeva verjetno še ni zaključena, spremembe so seveda vsakodnevne. Zato ni še nič dokončno in verjetno bom moral čez teden ali 14 dni spisati še en prispevek o posledicah. Kljub temu pa je 18. septembra vse videti rožnato. Poglejmo, zakaj.

Vem, ni ravno lepo, vidi pa se. Poleg sem želel prikazati tudi grafe, zato sem slikice izrezal iz orodja za pozicije. Opazimo lahko, da so pozicije v času vdora večinoma upadle (razen za »marketing automation tool«, kjer so narasle) ali ostale enake. Ko je bila spletna stran znova vzpostavljena na novem, boljšem in hitrejšem strežniku in je delovala bistveno bolje, so se pozicije opazno izboljšale. Tako kar naenkrat za niz »optimizacija za iskalnike« rangiram na prvi strani. Kar še nikoli nisem oziroma nisem s to spletno stranjo.

(A si tako prijazna, pa še ti pogooglaš »optimizacija za iskalnike« in poveš, na kateri strani me vidiš? Ker jaz se ne najdem sploh. Samo orodje za pozicije mi prikazuje tako dobro pozicijo. In če me najdeš, to prosim vpiši v komentar).

Ne pozabimo, vmes se je zgodila tudi »tiha« posodobitev Google (11. 9., več tukaj). Določene spremembe so se zgodilo natanko 11. 9., vendar izjemno težko določimo, kaj je vzrok in kaj posledica. Ok, za konec povzetek. Glavno, kar se moramo naučiti iz tega prispevka (TL:DR):

 • imej arhiv svoje spletne strani,
 • uporabljaj kompleksna gesla,
 • vedno imej za vsako spletno stran nastavljen Google Search Console (če spletne strani nisi dodal, ti Google ne pošlje sporočila),
 • vsake toliko poglej, kaj se dogaja v Google Search Console,
 • lokacija strežnika še vedno vpliva na pozicioniranje v iskalniku,
 • hitrost spletne strani res vpliva na pozicioniranje v iskalniku.

16 Responses

 1. Sem še jaz poiskala 🙂 optimizacija za iskalnike
  Najprej v Firefox (private window) 8. po vrsti (seos.si/c/optimizacija-strani-za-iskalnike)
  Nato še v Chrome. Najprej dva oglasa nato pa tudi osmi po vrsti (seos.si/c/optimizacija-strani-za-iskalnike)
  Nato pa še v Chrome, ko sem pa prijavljen, si pa 7. po vrsti 🙂 (seos.si/c/optimizacija-strani-za-iskalnike/)

  Imam še dva vprašanja.
  Kaj dela c oz. /c/ v URL-ju?
  http://seos.si/c/optimizacija-strani-za-iskalnike/
  Zakaj nimaš https? Baje pripomore pri rangiranju. Sem šel potem gledat in videl, da obstaja. Popravim vprašanje, zakaj nimaš izključno https?
  Še tretje vprašanje (seveda, zakaj pa ne)
  Chrome in ostali niso zadovoljeni z https. link https://bit.ly/2IbDD6i

  1. Hvala, Boštjan, da si poiskala 🙂
   Odgovori na tvoja vprašanja:
   1. /c/ je wordpressova oznaka za kategorije. Tukaj testiram, ali je category page na blogu najboljši landign za rangiranje. In izgleda, da je.
   2. Nisem še uredil vsega, da bi vse delalo na https, moram še najti najbolj optimalen način za to. Zato verjetno nastane tudi 3. vprašanje.
   In da sem nebodi ga len, sem zagnal Really simple SSL plugin. Morda bo sedaj bolje.

   Dodatek: Izgleda, da je en plugin vse rešil. Dodal še WP3 cache, da bo stran delala še malo hitreje, in to je to.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Priporočeno

Ne zamudite novosti

Si se naučil/a kaj novega?
Če ja, mi dovoli, da ti pošljem naslednji članek kar na e-mail.